Przepis kulinarny
Ogórki po szwedzku Autor: Zuza Gałuszka   Data: 09.09.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/ogorki-po-szwedzku-o_1671
Specyficzna kuchnia szwedzka nie każdemu smakuje, choć wskażcie mi jednego człowieka, który podczas pobytu w Szwecji nie zakochałby się w przynajmniej kilku typowych dla tego kraju potrawach. Po takim doświadczeniu, jak pobyt w Szwecji, wzrasta tolerancja na słodkie dodatki do ryb czy mięs. Cukier czy miód używa się w wielu szwedzkich przepisach. Ogórki marynowane w zalewie ze słodkiego octu są tego najlepszym przykładem. Słodkie, ale wytrawne, naprawdę pyszne.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
20 10 zł średni 30 min. średnia

Składniki:

1 kg ogórków, ½ kg cebuli, 1 czerwona papryka, 3 łyżki soli, ½ litra octu, 2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki suszonego koperku, 1 łyżka ziaren gorczycy, 2 litrowe słoje.

Jak przyrządzić?

Ogórki porządnie szorujemy, najlepiej twardą szczotką. Kroimy na plasterki grubości do 1 cm. Cebulę obieramy i kroimy na grube talarki, paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na paski. Wszystkie warzywa wrzucamy do dużej miski, solimy i wstawiamy do lodówki co najmniej na noc. Szykujemy zalewę, mieszamy ocet z cukrem, kurkumą, gorczycą, koperkiem i wstawiamy na ogień Gdy zawrze, gotujemy jeszcze przez 5 minut. Słoiki wyparzamy, napełniamy ogórkami wraz z resztą warzyw i powstałym przez noc sosem. Zalewamy wrzącym octem. Dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem na kilka minut. Ogórki będą gotowe po ok. miesiącu. Podajemy jako dodatek do dań.

« Powrót