Przepis kulinarny
Carbonara oryginalna Autor: incubus   Data: 15.04.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=16718
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
3/4 20 zł średni 20 min. bardzo wysoka

Składniki:

30 dag wędzonego (najlepiej jeszcze parzonego) boczku, 1/2 opakowania pełnoziarnistego makaronu świderki, 1 opakowanie sera mascarpone, 2 żółtka, i kubek śmietany, najlepiej kwaśnej (np Rama), dużo mielonego pieprzu kolorowego, pieprz czarny.

Jak przyrządzić?

Makaron ugotować z łyżką oliwy na sposób al dente, boczek pokroić na dość cienkie paski, podsmażyć na łyżce oliwy. Mascaropne razem ze śmietaną i żółtkami wrzucić do garnka i zagotować często mieszając, dodać boczek, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą (ale raczej boczek jest wystarczająco słony), wylać na makaron. Udekorować można natką pietruszki. Smacznego!!!

Uwagi:

Im droższe mascarpone, tym lepszy sos :-)

« Powrót