Przepis kulinarny
Makaron ze szpinakiem i orzechami Autor: korfia   Data: 18.04.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=16730
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 średni 45 min.

Składniki:

Opakowanie mrożonego szpinaku Hortex (450 gram), szpinak mrożony bez śmietany), 2 średnie cebule drobno siekane, 3 duże ząbki czosnku, 1 opakowanie makaronu "duże rurki" (0,5 kg), orzechy włoskie rozdrobnione w palcach, 2-3 łyżki stołowe, opakowanie sera feta (200 gram), śmietana 18% (180 gram), olej z winogron lub oliwa z oliwek, kolendra w ziarnach, pieprz ziołowy, biały i czarny, majeranek, sól.

Jak przyrządzić?

Stawiamy na ogniu i solimy wodę na makaron. Rozmrażamy w średnim garnku szpinak. Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulkę, najlepiej na oliwie z oliwek lub oleju z winogron. Do cebulki na gorącą patelnię wrzucamy orzechy, łyżkę stołową otartego majeranku, płaską łyżeczkę czarnego pieprzu, płaską łyżeczkę białego pieprzu, garstkę kolendry, oraz szczyptę soli i pieprzu ziołowego. Podprażamy. Dodajemy do garnka ze szpinakiem i dolewamy całe opakowanie śmietany oraz pokrojony w kostkę ser feta. Gotujemy, aż smaki się zejdą. Odcedzamy makaron i wrzucamy z powrotem do garnka. Zalewamy "zieloną masą", mieszamy. Podajemy :)

« Powrót