Przepis kulinarny
Flaczki boczniakowe Autor: jarosz   Data: 21.04.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=16744
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2-3 5-8 zł średni 35-40 min.

Składniki:

Główne składniki: świeże boczniaki 250g, duża cebula, duża marchewka, połówka pora, pietruszka, ćwiartka selera, olej, mąka, woda. Przyprawy: gałka muszkatołowa, papryka sypka, majeranek, imbir (świeży lub w proszku), kilka ząbków czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól.

Jak przyrządzić?

Warzywa umyć, oczyścić i pokroić w kostkę, (pora w talarki) lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W dużym garnku rozgrzać dwie łyżki oleju i wrzucić pokrojone warzywa doprawiając nieco solą, mieszać. Po zeszkleniu warzyw podsypać łyżką mąki i wymieszać. Zalać wodą (1-2 litry), dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować 15 - 20 minut. Boczniaki oczyścić i pokroić w wąskie paski. Dodać do wywaru i gotować jeszcze przez 20 minut. Pod koniec gotowania przyprawić gałką (sproszkowaną), papryką, imbirem, dużą ilością majeranku i pieprzu (to najistotniejsze przyprawy), nie przesadzać z solą (patrz punkt 2), można dolać jeszcze łyżkę oleju i porządnie zamieszać. Sprawdzić smak i doprawić jeśli jeszcze trzeba. Podawać na ciepło z pieczywem chrupkim z masłem czosnkowym.

Potrzebne przybory:

Tarka oczka duże i malutkie do gałki muszkatołowej, nóż i deska, garnek do zupy, łyżka.

Jak podawać?

Jak wspomniano wcześniej, najlepiej z pieczywem chrupkim z masłem i roztartym czosnkiem, dla oponentów czosnku z po prostu z masłem.

Uwagi:

Boczniak w tym układzie dobrze komponuje się z czosnkiem, można nawet ząbek lub dwa rozetrzeć z solą i dodać do wywaru. Można również do smaku dodać pod koniec świeżego soku z cytryny. W zależności kto jakie zupy lubi, gęste lub żadkie proporcje składników do wody nalezy ustalić na oko. Szczególną uwage poświęcić przy zakupie boczniaków, najlepiej kupić na wagę i samemu wybierać świeże i jędrne, bo na zafoliowanych tackach zdażają się ... hmm ... różnie bywa, poza tym tacki są droższe.

Czas przygotowania:

Jeśli używamy tarki do warzyw, praca idzie nieco szybciej no i lepszy wywar będzie. Dla tych co lubią kroić warzywa nożem, zwracam uwagę na palce.

« Powrót