Przepis kulinarny
Bezglutenowe muffiny z jabłkiem i kruszonką Autor:   Data: 10.09.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/bezglutenowe-muffiny-z-jablkiem-i-kruszonka-o_1675
Prosty i szybki pomysł na zdrowy smakołyk. Coraz więcej osób cierpi z powodu nietolerancji glutenu i przez to odmawia sobie wiele ogólnodostępnych smakołyków. Problem dotyczy głównie wypieków, dlatego warto samodzielnie zmodyfikować przepisy i np. przygotować bezglutenowe muffiny. Z dodatkiem jabłka i kruszonki w nowej odsłonie przywrócą wspomnienia smaku szarlotki.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 25 zł średni 40 min. niska

Składniki:

2 szklanki mąki migdałowej, ¼ szklanki mąki kokosowej, ½ łyżeczki soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka cynamonu, ½ łyżeczki imbiru, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, 3 jajka, ¾ szklanki miodu, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, ½ szklanki jogurtu greckiego, 2 duże jabłka. Kruszonka: ¼ szklanki mąki migdałowej, 2 łyżki brązowego cukru, ½ łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka masła.

Jak przyrządzić?

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. W jednej misce wymieszaj składniki suche: mąkę kokosową, mąkę migdałową, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy. W drugiej wymieszaj składniki mokre: jajka, miód, jogurt, ekstrakt z wanilii. Następnie połącz wszystko, delikatnie mieszając. Dodaj pokrojone w cienkie plastry jabłka. Przygotuj kruszonkę ucierając ze sobą mąkę migdałową, brązowy cukier, cynamon i masło tak, aby powstały małe grudki jak w tradycyjnej kruszonce. Wlewaj masę na muffiny do papilotek i posyp kruszonką. Piecz przez 5 minut w 220 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 12-15 minut, aż wkładana w środek wykałaczka będzie sucha. Pozostaw do wystygnięcia przez 10 minut.

« Powrót