Przepis kulinarny
Marynata do kawałków kurczaka z grilla Autor: Mgła   Data: 08.05.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=16789
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni 15 min.

Składniki:

mięso: 10 skrzydełek, 5 udek, 2 piersi. marynata: 10 łyżek oleju, 10 łyżek wody, 6 łyżek sosu sojowego, 6 łyżek octu winnego białego, 4 łyżki miodu płynnego, 6 rozgniecionych ząbków czosnku, czubata łyżeczka soli, czubata łyżeczka grubo mielonego pieprzu, całe opakowanie "Marynaty Pikantnej" np. Kamis, Prymat lub innej, dwie łyżeczki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy), łyżka dobrego keczupu pikantnego.

Jak przyrządzić?

Mięso: Wymyć, osączyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Marynata: Wszystkie składniki umieścić w dużej, plastikowej misce i dobrze roztrzepać mieszadełkiem. Do gotowej marynaty włożyć mięso, poobracać kilka razy, by wszystkie kawałki kurczaka były dobrze pokryte płynem, poczym wstawić naczynie do lodówki, przykryte folią spożywczą lub ściereczką i pozostawić w chłodzie przez 24 godziny. Kawałki kurczaka wyjmujemy z marynaty i kładziemy na dobrze rozgrzanym ruszcie grilla. Pieczemy około 10-15 minut, często przewracając. Tak zamarynowany kurczak wyśmienicie smakuje również pieczony w piekarniku na blasze lub w brytfannie. Idąc po najmniejszej linii oporu, kiedy pogoda nie dopisze i nastrój również, takiego kurczaka (bez jajka) obtaczamy w panierce, smażymy na patelni i podajemy z ziemniakami i surówką w postaci obiadu i gwarantuję, że wszyscy także będą zachwyceni! Kurczak jest kruchy i zarazem soczysty o niepowtarzalnym, słodko-słonym smaku. Polecam!

Potrzebne przybory:

Plastikowa miska, mieszadełko-trzepaczka.

Jak podawać?

Z pieczywem z grilla: posmarowanym masłem, czosnkiem, ewentualnie posypanym ziołami (wedle uznania) i zarumienionym na ruszcie oraz grillowanym ananasem: obtoczone kawałki świeżego ananasa w brązowym cukrze, grillujemy aż cukier się skarmelizuje, a na talerzu posypujemy chili.

Uwagi:

Można podczas pieczenia smarować za pomocą pędzla kawałki kurczaka tzw bejcą: łyżka miodu, 2 łyżeczki sosu sojowego, łyżeczka octu winnego - wymieszać pędzelkiem w miseczce i smarować wierzchnią skórkę kurczaka.

« Powrót