Przepis kulinarny
Ale kwaśno - sałatka śledziowa Autor: katmagdalena   Data: 12.05.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=16798
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4-6 średni 15 min.

Składniki:

8 dużych rolmopsów po kaszubsku, 1 duża pomarańcza/2 mandarynki bez skórki, kilka dużych kiszonych ogórków bez skórki, 4 duże cebule, sól, pieprz, olej.

Jak przyrządzić?

Rolmopsy pokroić na kawałki,cebulę na półplasterki lub piórka, ogórki na plasterki (niezbyt cienkie), pomarańczę na cienkie plasterki. W dużym wyparzonym słoju ułożyć 2-3 plastry pomarańczy, posypać pieprzem i solą, następnie ułożyć cebulę, posypać pieprzem i solą, na cebulę ułożyć kawałki śledzi-doprawić, na śledzie położyć ogórki, doprawić. Na ogórki ułożyć cebulę (nie kłaść już pomarańczy)i dalej postępować jak wyżej do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą w słoiku mają być plastry pomarańczy, dość obficie je oprószyć pieprzem. Całość lekko docisnąć łyżką by warstwy były jak najbardziej ścisłe. Zalać olejem, wymieszanym z cebulą z rolmopsów i olejem z nich (jeśli był, tak by olej znajdował się około 1 cm nad ostatnia warstwą. Przykryć, odstawić do lodówki na co najmniej dobę. Smacznego:)

Uwagi:

Jak już zjemy sałatkę, olej z niej możemy wykorzystać do jakiejś sałatki śledziowo-warzywnej.

« Powrót