Przepis kulinarny
Brat kartofel mit szpigel aj Autor: giebes   Data: 19.05.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=16813
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni 60 min.

Składniki:

Głównie ziemniaki, jajko, cebula, przyprawy. Na sos: śmietana kwaśna, gęsta, majonez, chrzan tarty, musztarda.

Jak przyrządzić?

Przygotować sos według składu procentowego: śmietana kwaśna, gęsta – 60%, majonez – 20%, chrzan tarty – 10%, musztarda – 10%. Ugotowane ziemniaki (najlepiej wystudzone) pokroić na plasterki i odsmażyć na maśle, z cebulą. Pod koniec smażenia, jak będą rumiane, dorzucić małego pomidora pokrojonego w kostkę, posypać świeżym posiekanym rozmarynem, świeżą siekaną ostrą papryką, polać raczej obficie oliwą z oliwek, posolić, popieprzyć, przemieszać tylko raz, odstawić z ognia i pozostawić w cieple. Zrobić jajko sadzone, tak, żeby żółtko się nie ścięło. Ciepłe ziemniaki wysypać na talerz, polać przygotowanym sosem, na wierzch położyć jajko sadzone oprószyć słodką papryką mieloną i ewentualnie jeszcze solą (Ci, którzy lubią mięsiwo, dobrze jest w tym momencie obsypać wszystko skwarkami lub dobrze wysmażonym boczkiem, byle nie za dużo) i smacznego! Sałatka do tego najlepiej ze świeżych ogórków, przygotowana ja kto lubi. Ja proponuję ogórki siekane na talarki, polane kefirem lub kwaśną śmietaną posypane świeżym siekanym koperkiem, roztartym ząbkiem czosnku, skropione sokiem z cytryny, posolone i polane oliwą. Wszystko lekko przemieszać.

Potrzebne przybory:

Patelnia.

« Powrót