Przepis kulinarny
Ziołowy sos vinaigrette Autor: Basia Nowak   Data: 13.09.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/ziolowy-sos-vinaigrette-o_1684
Idealny do sałatek! Podstawą każdej dobrej sałatki są nie tylko składniki, ale także dobrze dobrany sos. Ze względu na konserwanty i barwniki lepiej nie kupować gotowych dodatków w sklepie. Sos vinaigrette, który idealnie pasuję do większości sałat, możecie samodzielnie przygotować w domu.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
10 5 zł średni 5 min. niska

Składniki:

2 łyżeczki wyciśniętego czosnku, 2 łyżeczki drobno posiekanej cebulki, 2 łyżeczki musztardy Dijon, 2 łyżeczki oregano, ½ łyżeczki zmielonego pieprzu, ½ łyżeczki soli, 1 ¼ kubka oliwy z oliwek, ¼ kubka czerwonego octu.

Jak przyrządzić?

W szklanym słoiku umieszczamy wszystkie potrzebne składniki z pominięciem oliwy z oliwek oraz octu. Do gotowej mieszanki dolewamy czerwony ocet, a następnie dodajemy oliwę z oliwek. Zamykamy słoik i energicznie mieszamy – aż do uzyskania jednolitej masy.

« Powrót