Przepis kulinarny
Sos czosnkowy gęsty Autor: poziomka   Data: 05.06.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=16867
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni 15 min.

Składniki:

Mały majonez, mały jogurt naturalny, czosnek (ilość wedle upodobań), kilka pieczarek marynowanych, kilka korniszonów (ewentualnie ogórek kiszony), szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, cukier, ewentualnie sok z cytryny).

Jak przyrządzić?

Majonez i jogurt wymieszać. Proporcje najlepiej samemu ustalić, na początek proponuję 1:1. Czosnek zmiażdżyć, pieczarki i ogórki pokroić w drobną kosteczkę. Składniki połączyć i doprawiać solą, gałką, pieprzem i cukrem.

Potrzebne przybory:

Miska, deska, nóż, wyciskarka do czosnku.

Uwagi:

Jest to alternatywna wersja sosu czosnkowego dla tych, którzy nie lubią lub mają dosyć tzatzyki. Przed samym podaniem radzę jeszcze raz spróbować i ewentualnie doprawić.

Czas przygotowania:

Sos powinien postać przed podaniem.

« Powrót