Przepis kulinarny
Boczniaki smażone Autor: stokrotka   Data: 05.06.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=16869
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
1-2 10 zł średni 20 min.

Składniki:

Kilka kapeluszy boczniaka (ja na 1 osobę daję 2 kapelusze), mleko (ok. 1/2 litra, ale do większej ilości boczniaków więcej), pieprz, sól, przyprawy (jakie kto lubi) Do obtaczania: jajko roztrzepane z łyżką wody, mąka, bułka tarta. Do smażenia olej (ja lubię kukurydziany).

Jak przyrządzić?

Kapelusze myjemy, następne wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy mlekiem. Pozostawiamy na 10 minut. Następne mleko wylewamy a kapelusze układamy na talerzu blaszkami do dołu aby chwilę obeschły (2 min). W tym czasie rozbijamy jajko z wodą, a także w oddzielnych miskach przygotowujemy mąkę i bułkę. Osuszone kapelusze boczniaka wkładamy po kolei: mąka, jajko, bułka i smażymy na patelni kilka minut z obu stron, aż będzie złocisty.

Jak podawać?

Polecam podawać do ryżu lub ziemniaków, wyśmienite danie samo w sobie. Podawać i jeść na ciepło, zimne traci swój smak.

Uwagi:

Każdy ma swój własny smaczek: mój kolega dorzucał dużo, dużo czosnku i mu smakowało:)

« Powrót