Przepis kulinarny
Brokuły z fetą i migdałami Autor: Złooo   Data: 07.06.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=16882
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 ok. 20 zł średni 30 min. średnia

Składniki:

Brokuł świeży lub mrożony - ugotowany na parze(max 5 min-żeby nie stracił koloru), pół kostki fety - pokroić w kostkę, 50g płatków migdałowych - uprażyć na suchej patelni. SOS: 2-3 ząbki czosnku (zgniecione), 3-4 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka musztardy, pół łyżeczki miodu, ok. 1/2łyżeczki octu balsamicznego - wymieszać.

Jak przyrządzić?

Ugotowane i ostudzone brokuły wrzucić do miski, na nie dać pokrojoną w kostkę fetę,polać sosem, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

Uwagi:

Gdyby sos był zbyt gesty, rozcieńczyć go odrobiną gorącej wody.

« Powrót