Przepis kulinarny
Domowe, pyszne batoniki twix Autor:   Data: 16.09.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/domowe-pyszne-batoniki-twix-o_1689
Maksymalnie słodki deser. Ciasto, karmel i czekolada – to trzy warstwy bardzo słodkiego batonu, który uwielbiają duzi i mali. Zamiast kupować go w sklepie, można zrobić domowe batoniki lub ciasto w stylu twixa. Szczegóły w przepisie poniżej oraz galerii zdjęć.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 15 zł średni 300 min. wysoka

Składniki:

1 szklanka mąki, ¼ szklanki cukru, ½ szklanki masła, 1 puszka mleka skondensowanego toffi, tabliczka mlecznej czekolady.

Jak przyrządzić?

Ugotuj puszkę z mlekiem skondensowanym przez 2-3 godziny. Nagrzej piekarnik do 150 stopni C. Zagnieć ciasto i wyłóż w żaroodpornym naczyniu lub średniej wielkości blasze. Piecz przez 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Polej gotowe ciasto masą toffi. Odstaw do zastygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i nalej jako ostatnią warstwę. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie pokrój na kawałki i podawaj do spożycia.

« Powrót