Przepis kulinarny
Pierś z kurczaka z owocami i mozzarellą Autor: Karolina   Data: 10.06.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=16892
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
1 12 zł zł średni 30-40 min.

Składniki:

duża pierś z kurczaka, brzoskwinia pokrojona w cienkie półksiężyce (może też być ananas z puszki), mozzarella, czosnek, jogurt, sałata lodowa, sól, pieprz, cukier, cytryna, szczypta curry, pieprz cayenne, oliwa.

Jak przyrządzić?

Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z żyłek i niepotrzebnych błon, delikatnie(!!) rozbijamy tłuczkiem. Następnie lekko nacinamy ją w kilku miejscach (tworząc małe kieszonki, które będą stanowić podparcie dla owoców). Mięso nacieramy solą i pozostałymi przyprawami (proponuję solidnie potraktować danie pieprzem cayenne, żeby nabrało charakteru!). Ponacinaną stroną wrzucamy je na rozgrzaną oliwę. W tym czasie szatkujemy sałatę lodową i doprawiamy sosem z jogurtu, odrobiny cukru i cytryny (proporcje zależą od Was). W tym czasie pierś powinna być już ładnie przyrumieniona, odwracamy, do "kieszonek" wkładamy owoce, a całość przykładamy plastrami mozzarelli (ostrożnie, żeby wszystko nie spłynęło nam na patelnię, można tak wykroić plastry, żeby kłaść je na przemian z owocami). Patelnię przykrywamy, żeby ser się rozpuścił, a owoce puściły trochę soku. No i gotowe. Kropką nad "i" jest polanie piersi odrobiną sosu czosnkowego (którego jestem wielką fanką) złożonego z jogurtu, kilku wyciśniętych ząbków czosnku, soli i pieprzu.

Jak podawać?

Danie podajemy z wcześniej przygotowaną sałatą lodową. Jeśli ktoś lubi śmiało może jeść z ryżem.

« Powrót