Przepis kulinarny
Dipik czosnkowy dla odwaznych Autor: Adunia   Data: 17.06.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=16905
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni 15 min.

Składniki:

2 serki feta, główka czosnku, jogurt naturalny duży, sól, pieprz, ewentualnie dla smaku parę kropel soku z cytryny.

Jak przyrządzić?

Serek feta rozdrabniamy widelcem na mniejsze kawałki, dodajemy jogurt i teraz zależy od tego czy mamy mikser, to albo miksujemy albo ucieramy łyżką bądź widelcem na aksamitna masę, dodajemy przeciśnięty czosnek w ilości zależnej od upodobań czosnkowych. (ja osobiście z moimi znajomymi uwielbiamy czosnek, więc dajemy go sporo) na koniec doprawiamy do smaku solą (pamiętaj że feta jest słona) i pieprzem.

Jak podawać?

Sosik powstał jako dip do warzywek, jako przegryzka na przyjęciu, albo przed telewizorem, ale później znaleźliśmy dla niego mnóstwo innych zastosowań, super się komponuje z karkówką z grilla, albo jako pasta do kanapek, inwencja zależy od konsumujących.

« Powrót