Przepis kulinarny
Aniołek z owocami Autor: psiok   Data: 18.06.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=16908
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni 100 min.

Składniki:

CIASTO: 2 jaja, 1 szklanka kwaśniej śmietany, 1 szklanka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, pół kg maki, 1 kostka margaryny, 1 łyżeczka amoniaku. KREM: 3 jaja, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 torebki cukru waniliowego, 1 szklanka kwaśnej śmietany; 2,5 szklanki mleka, 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny oraz 2 czerwone galaretki i owoce sezonowe.

Jak przyrządzić?

Ciasto: jaja, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczana ubić mikserem. Margarynę siekamy z mąką wymieszaną z amoniakiem i łączymy ze zmiksowaną masą. Z tego robimy 3 jednakowe placki i wkładam na 30 min. do rozgrzanego piekarnika. Kem: jajka miksujemy ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. W rondelku na małym ogniu gotujemy mleko z cukrem i margaryną. mieszając, stopniowo dodajemy zmiksowane jaja, chwile gotujemy. Wystudzone placki przekładamy gorącą masa. Rozpuszczamy galaretki w trochę mniejszej ilości wody niż w przepisie. Na cieście układamy umyte i osuszone owoce. Zalewamy tężejącymi galaretkami, ciasto stawiamy do lodówki.

Uwagi:

ciasto najlepiej smakuje, jeśli noc przeleży w lodówce. Najlepiej wychodzi z truskawkami, które kroje na ćwiartki.

« Powrót