Przepis kulinarny
Buschetta Autor: Justyna   Data: 25.06.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=16929
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
10 zł średni 10 min.

Składniki:

Chleb, najlepiej wiejski, pomidory, wędzona mozarella, masło, czosnek, pieprz, oregano, bazylia.

Jak przyrządzić?

Najpierw kromki trzeba posmarować masłem, także z drugiej strony ale trochę cieniej:). Posypujemy to oregano i bazylią, i przetartym czosnkiem. Może też być zmiażdżony czy jaki lubicie. Czosnku nie żałujcie, ma być ostro i bardzo pachnąco. Teraz trzeba wstawić chlebki do rozgrzanego piekarnika. Chleb w piekarniku szybko twardnieje dlatego jak masło sie roztopi można w zasadzie już kłaść na kromki pokrojoną w plastry mozarellę. Poczekać aż ser się roztopi. W tym czasie pokroić pomidory w kostkę! (w plasterkach mniej smakuje:) kiedy ser się rozpuści całe garście pomidorów można położyć na kanapkach i podawać ze świeżo mielonym grubym pieprzem.

Jak podawać?

Najlepiej jako zakąskę przed obiadem, albo zamiast. nadaje się też na kolację. Taka alternatywa dla kanapki z serem i pomidorem.

Uwagi:

W drugiej wersji plastry mozarelli można włożyć na patelnię zamiast wprost do piekarnika. Trochę bardziej pracochłonna wersja ( i zmywać trzeba więcej) ale znacznie lepszy jest efekt końcowy. Nie żałujcie pomidorów - powinna być ich kupka na kanapce i powinny spadać w trakcie jedzenia. Jeśli uda wam się kupić takie pomidory bezpestkowe - kanapki będą jeszcze lepsze. Pozdrawiam

« Powrót