Przepis kulinarny
Filet z kurzaka/indyka w sosie musztardowo-chrzanowym Autor: origa   Data: 06.07.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=16944
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 10 zł średni 30 min. średnia

Składniki:

Filet z kurczaka/indyka, jogurt naturalny, musztarda, chrzan, 1 średnia cebula, przyprawy (sól, pieprz, curry, czosnek granulowany, papryka słodka, 2 łyżki stołowe oleju (oliwy).

Jak przyrządzić?

Filet z kurczaka/indyka umyć, osuszyć, odsączyć, rozbić do grubości ok 2-3 mm., podzielić na 2 części. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, posypując obficie solą. W tym czasie oprószyć filet przyprawami. Kiedy cebula się zeszkli, położyć na patelni filet, obsmażyć krótko z dwóch stron (2-3 minuty). Podlać wodą tak, aby przykryła mięso z cebulą, nakryć przykrywką. Po kolejnych 10 minutach dodać sos: jogurt naturalny zmieszany z musztardą i chrzanem w proporcjach: 3/4 kubka jogurtu naturalnego (ok. 100ml) z łyżką stołową musztardy (polecam sarepską) i łyżką stołową chrzanu (ja używam chrzanu z żurawiną, ale zwykły też spełnia swoje zadanie). Dusić kolejne 5 min. Na kolejne 5 min. zdjąć pokrywkę, żeby sos odparował. Jeśli będzie zbyt gęsty, poczekać kilka minut dłużej. Podawać z młodymi ziemniakami oraz ulubioną sałatką (np. pół ogórka, pół pomidora i 1/4 puszki kukurydzy zmieszana z jogurtem naturalnym).

Potrzebne przybory:

patelnia, tłuczek do mięsa, deska do krojenia.

Jak podawać?

Z młodymi ziemniakami z koperkiem, z sałatką 2-3 składnikową (pomidor, ogórek, kukurydza, jogurt naturalny), ewentualnie bez sałatki z żurawiną.

Uwagi:

W podobny sposób można przygotować mięso na grilla: filety zamarynować w jogurcie naturalnym zmieszanym z musztardą, chrzanem i przyprawami, zostawić co najmniej na pół godz. w lodówce.

Czas przygotowania:

Jeśli się "sprężysz", to włącznie z krojeniem cebuli zajmie Ci to maksymalnie 30 min.

« Powrót