Przepis kulinarny
Czekoladowo-karmelowy sos do deserów Autor:   Data: 18.09.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/czekoladowo-karmelowy-sos-do-deserow-o_1696
Szybki i tani sposób na domowy sos. Każdy z nas wie, że dobrze dobrany sos potrafi całkowicie zmienić smak potraw. Dziś mam dla was łatwy i szybki przepis na słodki dodatek do prostych deserów. Czekoladowo-karmelowy sos sprawi, że nawet najprostszy deser nabierze charakteru.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
12 15 zł średni 30 min. wysoka

Składniki:

½ szklanki pełnego mleka, 500 g karmelków, 450 g wysokiej jakości czekolady mlecznej, szklanka lodów waniliowych, łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Jak przyrządzić?

Do miski wrzucamy karmelki i mleko. Kładziemy ją na dużym garnku wypełnionym wodą i wstawiamy na palnik. Gdy cukierki się rozpuszczą, dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie już gładka, dorzucamy lody i ekstrakt z wanilii. Mieszamy przez 5 minut, a następnie przelewamy sos do sosjerki, albo nakładamy bezpośrednio na deser.

Potrzebne przybory:

Polewamy nim na przykład lody waniliowe.

« Powrót