Przepis kulinarny
Tagiatelle z pieczarkami i boczkiem w sosie śmietanowym Autor: JustynaH   Data: 23.07.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=16974
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 średni ok. 30 min. wysoka

Składniki:

¼ szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego), 1 cebula, 150 g boczku, 200 g kwaśnej 18% śmietany, 500 g pieczarek, 250 g makaronu tagiatelle (ok. 4 gniazda), oliwa z oliwek do smażenia. Do przyozdobienia: natka pietruszki, odrobinę startego sera mozzarella lub parmezanu. Do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Jak przyrządzić?

Na patelni rozgrzać oliwę (ma zakrywać dno) i wrzucić pieczarki. Dolać wino do smażących się pieczarek. Podgrzewać na mocnym ogniu tak długo, aż wino odparuje. Na osobnej patelni usmażyć pokrojony w plastry i w paseczki boczek. Dodać do przyrumienionych pieczarek. Usmażyć cebulę i dodać do pieczarek i boczku. Przyprawić wedle uznania solą, pieprzem i gałką muszkatołową (nie zbyt dużo bo może nadać gorzki smak potrawie). Zgasić ogień i dodać dobrze wymieszaną śmietanę. Dobrze wymieszać z pieczarkami, boczkiem i cebulą. Lekko podgrzać. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Wymieszać w garnku z sosem. Przełożyć na talerze. Każdą porcję udekorować pietruszką i serem.

Potrzebne przybory:

Dwie patelnie (mała i duża), garnek, tarka do sera, nóż, deska do krojenia.

Jak podawać?

Podawać zaraz po przyrządzeniu z białym winem. Może być to samo którego użyjemy do gotowania.

Czas przygotowania:

Jeśli makaron zaczniemy gotować już w trakcie smażenia boczku to powinno być około 30 minut. Jeśli wszystko robimy osobno to przygotowanie potrwa trochę dłużej.

« Powrót