Przepis kulinarny
Prosty przepis na nadziewaną, pieczoną paprykę Autor:   Data: 19.09.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/prosty-przepis-na-nadziewana-pieczona-papryke-o_1701
Prosty i tani przepis na obiad! Bardzo modne ostatnio stało się faszerowanie warzyw. Na aktualną pogodę moim zdaniem najlepiej pasują zapiekane papryki nadziewane mięsem. Dziś mam dla was prosty przepis na obiad, z którym poradzi sobie dosłownie każdy.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
3 12 zł średni 60 min. średnia

Składniki:

½ kg mięsa mielonego, ½ szklanki mleka, jajko, ¾ szklanki bułki tartej, ½ szklanki posiekanej cebuli, 2 ząbki czosnku, ¾ łyżki musztardy, sól, pieprz, 3 duże papryki, szklanka ketchupu, łyżeczka brązowego cukru.

Jak przyrządzić?

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. W misce mieszamy ze sobą mięso, bułkę tartą, cebulę, czosnek, musztardę, sól i pieprz. Paprykę dokładnie myjemy, przekrawamy i wydrążamy. Do oddzielnej miseczki wlewamy ketchup i dodajemy brązowy cukier, a następnie bardzo dokładnie mieszamy. Gotowym sosem zasmarowujemy wnętrze papryki, a następnie faszerujemy mięsem. Pieczemy przez około 30 minut. Podajemy od razu po upieczeniu z dodatkiem chrupiącego pieczywa.

« Powrót