Przepis kulinarny
Szaszłyki z mozzarelli, pomidorków i brzoskwini Autor: Basia Nowak   Data: 20.09.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/szaszlyki-z-mozzarelli-pomidorkow-i-brzoskwini-o_1704
Pomysł na oryginalną przystawkę. Jeśli masz w planach domowe przyjęcie dla znajomych, warto pomyśleć o lekkich i wygodnych do jedzenia przystawkach. Świetnie na taką okazję sprawdzą się szaszłyki z sera mozzarella, pomidorków koktajlowych i brzoskwini. Połączenie owoców z warzywami i serem urozmaicą listki bazylii oraz sos z limonki i papryczki jalapeno.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 18 zł średni 40 min. niska

Składniki:

opakowanie pomidorków koktajlowych, opakowanie kulek mozzarelli, 3 pokrojone brzoskwinie, liście świeżej bazylii. Sos: 1/3 szklanki oliwy z oliwek, przypieczona przekrojona na pół papryczka jalapeno, 1 pokrojony ząbek czosnku, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżeczka soku pomarańczowego, sól, pieprz, długie patyczki do szaszłyków.

Jak przyrządzić?

Przygotuj sos łącząc wszystkie składniki i odstaw na 30 minut. Nabijaj na patyczki kolejno pomidorki, mozzarellę, bazylię i brzoskwinię. Usuń z sosu czosnek i papryczkę. Ułóż szaszłyki na półmisku i polej pozostałą miksturą.

« Powrót