Przepis kulinarny
Banany w polewie czekoladowej z posypką Autor: Basia Nowak   Data: 20.09.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/banany-w-polewie-czekoladowej-z-posypka-o_1705
Pyszny deser dla dużych i małych. Pora na lody na patyku odeszła wraz z ostatnimi dniami lata, więc warto wykorzystać pomysł na owocowe (dosłownie!) lody z polewa czekoladową. Dodatki wybierasz według swojego upodobania, tworząc smaczny i oryginalnie wyglądający deser.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 10 zł średni 40 min. wysoka

Składniki:

6 bananów, tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżki syropu z agawy, wiórki kokosowe, pokruszone orzeszki ziemne.

Jak przyrządzić?

Obierz banany i przekrój na pół. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodając 2 łyżki syropu z agawy, zamieszaj. Każdy kawałek banana nabij na patyczek do lodów, zanurz w czekoladzie i odłóż na blachę z papierem do pieczenia. Posyp wiórkami lub orzeszkami wedle uznania. Możesz wykorzystać również pokruszone pistacje, kolorową posypkę lub małe rodzynki. Wstaw do lodówki na 30 minut.

« Powrót