Przepis kulinarny
Lasagne wegetariańskie ze szpinakiem-pycha Autor: Ageska   Data: 25.08.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=17064
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 35 zł średni 1 min.

Składniki:

1 kg pomidorów, szpinak w liściach (mrożony-zawiera cztery kostki), serek ostrowia czosnkowy, jedna kostka rosołowa (mieszana), czosnek 2 ząbki, cebula 2 średnie, świeża bazylia (parę listków), pieprz, sól, mleko, oliwa z oliwek, makaron lasagne 9szt (w zależności od naczynia, ja daję 9), łyżka masła do smarowania naczynia żaroodpornego, mozzarella na wagę około 250g-300g

Jak przyrządzić?

Pomidory po sparzeniu obrać ze skórki, pokroić i dusić wraz z posiekaną bazylią na łyżce oliwy z oliwek (można też dodać ziół suszonych) około 20 min. Dodać soli i pieprzu do smaku. W tym samym czasie na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę (oczywiście na oliwie z oliwek), dopóki się nie zeszkli na złoto, dodajemy cztery mrożone kostki szpinaku, kostkę rosołową (zamiast soli i przypraw), posiekany czosnek i 2 łyżki serka Ostrowia o smaku czosnkowym. Gotujemy płaty makaronu około 10min na wolnym ogniu (tylko NIE Lubelli - bo się sklejają nawet jak dodasz oliwy do gotowania) z dodatkiem oliwy z oliwek, aby się nie posklejały. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i kładziemy pierwszą warstwę makaronu. Następnie dodajemy pomidory z bazylią na pomidorki sypiemy warstwę startej na grubej tarce mozzarelli. Następnie kładziemy następną warstwę makaronu, na to szpinak i znowu mozzarella. A na to nstępną warstwa makaronu i sypiemy na wierzch startą mozzarellą. Wstawiamy naczynie do rozgrzanego piekarnika i około 15-20 minut pieczemy. Lasagne jest gotowa jak się ser na wierzchu lekko zarumieni. Aby krojona Lasgne przed krojeniem i podaniem się nie rozwalała, należy około 10-15 minut po wyjęciu z piekarnia poczekać, aż trochę wystygnie. Mówię wam place lizać, nawet dla tych co nie lubią szpinaku - udało mi się przekonać!

« Powrót