Przepis kulinarny
Barszcz biały z jogurtem naturalnym Autor: łakomczuch   Data: 29.08.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=17072
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2-4 20 zł średni 30 min.

Składniki:

750ml wody, 1 torebka barszczu białego, 20deko szynki, jogurt naturalny, ziemniaki, jarzyny( marchew,pietruszka,seler), pół cebuli, 1ząbek czosnku, kostka rosołowa, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, 1duża łyżka masła, 1duża łyżka mąki, 1 duża łyżka chrzanu.

Jak przyrządzić?

Do zimnej wody dodajemy torebkę barszczu, mieszamy. Wstawiamy na ogień. Wrzucamy kostkę rosołową, 2 granulki ziela, 1 liść, szczyptę majeranku. Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Na patelnię wrzucamy masło, wyciśnięty czosnek, posiekaną cebulkę. Czekamy aż cebulka się zeszkli i dodajemy posiekaną w drobną kostkę szynkę. Chwilę smażymy wszystko razem, mieszając dodajemy jogurt naturalny i łyżkę mąki. Chwilę mieszamy i dodajemy wszystko do garnka z barszczem. Obieramy warzywa i ziemniaki, kroimy w kawałki i gotujemy w oddzielnym garnku w osolonej wodzie. Po ugotowaniu (twardość warzyw wedle uznania), odcedzamy i dorzucamy do garnka z barszczem. na koniec dodajemy chrzan, pieprz i sól do smaku.

Potrzebne przybory:

2 garnki, patelnia, noże, mieszadła, wyciskarka do czosnku.

Jak podawać?

Wystarczy nalać do miseczki i udekorować natką pietruszki :) Smacznego!!

Uwagi:

Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, zamiast szynki można dodać kawałek boczku, albo białej kiełbasy.

Czas przygotowania:

Robi się szybko i przyjemnie, ładnie pachnie.

« Powrót