Przepis kulinarny
Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i mięsa mielonego Autor: Basia Nowak   Data: 23.09.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/zapiekanka-ze-slodkich-ziemniakow-i-miesa-mielonego-o_1708
Doceń smak słodkich ziemniaków. Słodkie ziemniaki (nazywane również batatami), to nadal dość egzotyczny składnik w naszych kuchniach. Warto jednak czasami zaryzykować i docenić ich oryginalny smak. Świetnie pasują do różnych zapiekanek i fajnie komponują się z mięsem indyka.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 12 zł średni 60 min. średnia

Składniki:

300 g mielonego mięsa z indyka, 2 łyżeczki sosu chili, ½ szklanki sosu pomidorowego, puszka czarnej fasoli, 6 szklanek pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków, 2 łyżki masła, ½ łyżki soli, 1 ½ szklanki świeżego szpinaku, 1 ½ szklanki żółtego sera, śmietana.

Jak przyrządzić?

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Na patelni przez około 5 minut podsmażamy mięso mielone. Dodajemy sos pomidorowy, sos chili, fasolę i smażymy wszystko przez około 10 minut. Pokrojone ziemniaki umieszczamy na folii, dodajemy masło, szpinak oraz usmażone mięso. Delikatnie solimy i posypujemy serem (nie za dużo!). Zawijamy folię, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut. Najlepiej smakują podane na tortilli z odrobiną śmietany.

« Powrót