Przepis kulinarny
Czosnkowy chlebek nadziewany fetą Autor: Basia Nowak   Data: 23.09.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/czosnkowy-chlebek-nadziewany-feta-o_1709
Smaczny i prosty sposób na przekąskę. Nie ma nic lepszego niż świeże, chrupiące pieczywo. Jeżeli lubicie czosnkowy chlebek, to polecam wam prosty przepis na pyszną przekąskę. Zamiast żółtego sera proponuję fetę, która nada daniu wyjątkowy smak.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
9 8 zł średni 15 min. wysoka

Składniki:

½ szklanki posiekanej natki pietruszki, ¼ szklanki szczypiorku, 8 listków świeżej bazylii, ¼ szklanki marynowanych kaparów, 6 ząbków czosnku, ¼ szklanki sera feta, masło, świeży chlebek lub bagietka, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek i bazylię miksujemy w małej misce. Dodajemy kapary, masło i czosnek i ponownie wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ser feta i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Nacinamy chleb lub bagietkę (grubość zależy od waszych preferencji) i nadziewamy uzyskaną masą. Wsadzamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Podajemy od razu po upieczeniu.

« Powrót