Przepis kulinarny
Miętowa zupa-krem z groszkiem Autor: Basia Nowak   Data: 24.09.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/mietowa-zupa-krem-z-groszkiem-o_1712
Pyszna, szybka i rozgrzewająca. Wśród pomysłów na jesienne obiady zdecydowanie najpopularniejsze są zupy, a zwłaszcza gęsta ich wersja, czyli zupa-krem. Propozycja miętowego kremu z groszku zaskoczy smakiem i rozgrzeje w pierwsze chłody.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
5 9 zł średni 30 min. średnia

Składniki:

70 dag groszku (świeżego, mrożonego lub z puszki), 1/2 szklanki posiekanej szalotki, łyżeczka masła, 750 ml bulionu warzywnego, 1/4 szklanki startego parmezanu, 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, skórka z jednej cytryny, 2 łyżki świeżego soku z cytryny, 1/2 łyżeczki soli morskiej, świeżo zmielony pieprz do smaku, 1/4 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego (do dekoracji i smaku).

Jak przyrządzić?

Świeży groszek przebrać, sparzyć wrzątkiem na sicie (groszek z puszki odsączyć z zalewy, a mrożony rozmrozić, ponownie odsączyć). Szalotkę zeszklić na maśle. Do gotującego się bulionu dodać groszek, szalotkę, parmezan, posiekaną miętę, skórkę z cytryny, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj przez około 10 minut. Zdejmij z gazu. Zmiksuj całość na gładką masę. Podgrzej do odpowiedniej temperatury przed podaniem. Nalej krem do miseczek, udekoruj „kleksem” ze śmietany lub jogurtu greckiego i świeżą miętą.

« Powrót