Przepis kulinarny
Wegetariańskie placuszki z dyni Autor: Basia Nowak   Data: 24.09.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/wegetarianskie-placuszki-z-dyni-o_1713
Podawane z awokado i pomidorkami. Wegetariańska kuchnia dla wielu kończy się na tofu. Jednak warto pamiętać, że to przede wszystkim sezonowe warzywa dają spore pole do popisu. Jednym z nich z pewnością jest dynia. Pyszne placki z dyni podawane z puree z awokado i pomidorkami koktajlowymi to świetny pomysł na przekąskę.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 15 zł średni 40 min. wysoka

Składniki:

2 szklanki (ok. 250 g) grubo tartej dyni, 1/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki semoliny (opcjonalnie kaszy manny), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka (lekko roztrzepane), 1/4 szklanki startego sera żółtego, awokado, cebula, czosnek, sok z połówki cytryny, pomidorki koktajlowe, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Podgrzej mleko z dynią w średnim rondelku. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj przez około 6 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przesiej do miski semolinę i proszek do pieczenia. Do masy z dyni dodaj lekko roztrzepane jajka, a następnie dodaj zawartość rondelka do mąki i wymieszaj na gładką masę. Dodaj starty ser i ulubione zioła (np. prowansalskie). Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy i nakładaj masę za pomocą łyżki, formując placuszki. Przypiecz z obu stron. Przygotuj puree z awokado, miksując owoc z czosnkiem i cebulą oraz dodatkiem soku z cytryny, dodaj sól i pieprz do smaku. Placuszki ułóż na talerzu, nałóż puree z awokado i udekoruj pomidorkami koktajlowymi.

« Powrót