Przepis kulinarny
Ciasteczka z dyni i białej czekolady Autor: Basia Nowak   Data: 25.09.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/ciasteczka-z-dyni-i-bialej-czekolady-o_1714
Połączenie nietypowych smaków. Sezon na dynie czas zacząć! Jeżeli znudziły się wam zupy i przeciery, to polecam wykorzystać ją do upieczenia ciasteczek. Połączenie łagodnego smaku dyni i białej czekolady przypadnie do gustu osobom, które nie przepadają za bardzo słodkimi deserami.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
23 10 zł średni 25 min. wysoka

Składniki:

2 ¼ szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody spożywczej, łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki soli, ½ szklanki masła, szklanka białego cukru, ½ szklanki brązowego cukru, szklanka zmiksowanej dyni, jajko, łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 ½ szklanki białej czekolady.

Jak przyrządzić?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. W misce łączymy ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Do oddzielnej miski dodajemy masło i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania w miarę gładkiej masy. Następnie dodajemy dynię, jajka, ekstrakt z wanilii i wolno miksujemy. Po minucie porcjami dodajemy wcześniej przygotowaną mąkę. Dorzucamy białą czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką. Formujemy małe ciastka, które wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 12-13 minut.

« Powrót