Przepis kulinarny
Kremowa zupa czosnkowa Autor: Basia Nowak   Data: 25.09.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/kremowa-zupa-czosnkowa-o_1716
Idealna na jesienne obiady. Kremowa zupa czosnkowa to bardzo aromatyczna propozycja dla wielbicieli wyrazistych smaków. Jest bardzo prosta w wykonaniu i idealnie komponuje się z chrupiącymi grzankami. Tanie i szybkie rozwiązanie na jesienny obiad. Polecam.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
3 8 zł średni 30 min. średnia

Składniki:

10 średnich ząbków czosnku, 4 szklanki bulionu drobiowego, 3 ziemniaki, cebula, łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 160 ml śmietany do zup, 2 kromki chleba, ser żółty.

Jak przyrządzić?

Rozgrzewamy masło na patelni, wrzucamy cebulkę i rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy przez kilka minut na wolnym ogniu. Wrzucamy do garnka, dolewamy bulion i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową wedle uznania. Gotujemy przez około 25-30 minut (do momentu aż dojdą ziemniaki). Zagęszczamy śmietaną i miksujemy na gładki krem. Podajemy z odrobiną startego żółtego sera i grzankami zaraz po ugotowaniu.

« Powrót