Przepis kulinarny
Gulasz z piersi kurczaka Autor: Agnieszka   Data: 04.10.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1718
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
3 porcje 12 zł średni 60 min. średnio dużo

Składniki:

- podwójna pierś z kurczaka, - 3 marchewki, - 30 dag pieczarek, - 3 duże cebule, - jedna świeża papryka dowolnego koloru, - kostka rosołowa, - przyprawa do kurczaka (ja daję Kamisa), - zioła prowansalskie, - sól i pieprz, - olej do smażenia, - ok. pół kostki masła.

Jak przyrządzić?

Pierś pokroić na kawałki, takie jak do gulaszu (ok 1,5 na 1,5 cm czy po prostu jak wyjdzie) posypać przyprawą do kurczaka-dość obficie i odstawić na moment, niech się przegryzie. W tym czasie obrać pieczarki i pokroić na półplasterki, marchewki również, cebulę obrać i pokroić w kostkę-nie musi być drobna, paprykę umyć i pokroić w paseczki albo kostke jak kto lubi. Rozgrzać olej na dużej patelni albo w rondlu i podsmażyć pieczarki, dodać cebulę i smażyć razem, następnie marchew i na końcu paprykę. Wszystko dusić w powstałym z soków warzywnych sosiku. W tym samym czasie na drugiej patelni podsmażyć kawałki kurczaka, a jak już będą rumiane dodac do podduszonych warzywek. Podlac wodą lub rozrobioną we wrzątku kostką rosołową i dusić aż wszystko będzie miękkie. Doprawić solą, pieprzem i ziołami-odrobinę bo intensywne. Na koniec jak juz całość będzie miękka dodać masło jako zagęstnik sosu, zagotować, jak trzeba to doprawić i już :)

Potrzebne przybory:

Patelnia do podsmażenia mięska, patelnia lub rondel do gotowania gulaszu, noże, deski do krojenia.

Jak podawać?

Podawać z ziemniaczkami albo ryżem, na przystawkę ogóreczki kiszone albo korniszonki, smacznego :)

Czas przygotowania:

Fajnie jak przygotowują dwie osoby, raźniej i sprawniej :)

« Powrót