Przepis kulinarny
Barszcz czerwony z uszkami Autor: Olga Młynik   Data: 21.10.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=17181
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni min.

Składniki:

Barszcz: 3 buraki, 4 ząbki czosnku, kostka warzywna, liść laurowy, pieprz, ziarenka smaku, Uszka: 2 szklanki mąki, szczypta soli, odrobinka masła, woda, cebulka, olej, grzyby.

Jak przyrządzić?

Buraki obieramy kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą dodajemy kostkę warzywną oraz liść laurowy, czosnek pokrojony w plasterki i gotujemy barszczyk do momentu kiedy buraczki są miękkie, wyjmujemy buraczki doprawiamy pieprzem i ziarenkami smaku, możemy zakwasić sokiem z cytryny lub octem. Z mąki, wody soli i masełka zagniatamy ciasto na pierogi i wykrawamy małą szklanką krążki na każdy kładziemy odrobinę farszu sklejamy i łapiemy za dwa rogi które również sklejamy ze sobą. Uszka gotujemy w lekko osolonej wodzie kilka minut. Farsz na oleju przesmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę dodajemy grzyby leśne lub pieczarki pokrojone w drobniutką kosteczkę, doprawiamy pieprzem, majerankiem.

Jak podawać?

Wykładamy na każdy talerzyk kilka uszek zalewamy gorącym barszczem, życzę smacznego.

« Powrót