Przepis kulinarny
Imbirowe placki ziemniaczane z ziołowym kozim serem Autor: Basia Nowak   Data: 26.09.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/imbirowe-placki-ziemniaczane-z-ziolowym-kozim-serem-o_1719
Nowoczesna wersja znanego dania. Placki ziemniaczane to znane i lubiane przez Polaków danie. Aby nieco urozmaicić tradycyjny przepis, warto sięgnąć po aromatyczne przyprawy. Wyjątkowego smaku nada imbir, a także dip serowo-ziołowy, z którym serwowane są placuszki.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
3 10 zł średni 30 min. wysoka

Składniki:

4 duże ziemniaki, 1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli, 2 duże jajka, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżki imbiru, olej rzepakowy do smażenia. Dip serowy: opakowanie sera koziego, 1/4 szklanki posiekanej mieszanki świeżych ziół (rozmaryn, bazylia, pietruszka, tymianek), skórka z jednej cytryny, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Umyj i obierz ziemniaki. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Odsącz nadmiar wody i połącz w misce z cebulą, jajkami, rozgniecionym czosnkiem i imbirem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj masę za pomocą łyżki, formując placki. Smaż z obu stron do zarumienienia, na średnim ogniu. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki do dipu w misce. Placuszki podawaj na ciepło z dodatkiem koziego dipu. Talerz możesz udekorować świeżymi ziołami.

« Powrót