Przepis kulinarny
Grochówka - gotuje facet Autor: Robert S.   Data: 28.10.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=17197
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
ok. 8 średni 180 min.

Składniki:

1 pęczek włoszczyzny albo kup 2 marchewki 1 pietruszka , mały seler i por. 1 kość ze schabu albo korpus z kurczaka na zupę (jak kupisz kurczaka i kości wywar będzie lepszy. ok. 10 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego i ze 3-4 liście laurowe. 1 paczka łuskanego grochu albo 0,5 kg grochu łuskanego na wagę. 0,2 kg - mały kawałek wędzonego boczku albo wędzonych żeberek 1 kawałek kiełbasy (zwyczajna, podwawelska) jakaś tania kiełbasa, 1 cebula, majeranek - paczka albo kup najlepiej od chłopa na targu - dwie duże łyżki- albo 3 wedle uznania, kostka rosołowa - kogutek albo warzywna, 5 średnich ziemniaków, sól na koniec do smaku, łyżka smalcu i mąki (ale bez przesady. Spory garnek 3- 5 litrów - zupa na dwa dni wychodzi.

Jak przyrządzić?

Kości umyj pod zimną wodą, nalej zimnej wody ok pół garnka i wsadź kości. Zagotuj powoli - jak się zacznie gotować to zbieraj łyżką pianę i wywalaj. Jak już nie będzie piany to dodaj przyprawy w ziarnkach- pieprz, ziele i liście laurowe oraz obrane warzywa - marchew, pietruszka , seler. Zrób mały gaz, nakryj pokrywką i niech się 1 - 1,5 godziny spokojnie gotuje. W tym czasie wsyp groch do miski i zalej zimną wodą z kranu i płucz powoli groch aż będzie go widać na dnie miski. Groch niech się moczy. Teraz też na desce pokrój w małą (ok 1x1 cm) kostkę boczek i kiełbasę. Po godzinie (1-1,5) wyłącz gaz pod wywarem z kości i warzyw, weź talerz i wyjmij widelcem z gorącego wywaru te warzywa i kości. Jak wystygną możesz obrać mięso z kości i wrzucić do wywaru i pokroić 1 - 2 marchewki na plasterki - i do wywaru - i na mały gaz niech się gotuje znowu. Resztę warzyw i kości wywal. Teraz weź namoczony groch, odcedź powoli wodę - i cały groch przesyp do wywaru. Teraz na małym ogniu niech się to wszystko gotuje, jak się zagotuje to łyżką zbieraj pianę i wywalaj. Potem pokrywka na garnek i najmniejszy ogień - mieszać co trochę żeby nie przywierało do dna bo się przypali. Niech się gotuje na małym ogniu około 1- 1,5 godziny. W tym czasie weź łyżkę tłuszczu (smalec, margaryna albo olej)na patelnie i jak się rozgrzeje to wrzuć pokrojone w małą kostkę kiełbasę i boczek - mały gaz i mieszać co chwilę. Jak już się przysmaży i puści tłuszcz to przechyl lekko patelnię aby spłynął tłuszcz na bok i wrzucaj kiełbasę do zupy. Obserwuj czy zupa nie zrobiła się w tym czasie za gęsta - jeśli tak dolej sporo gorącej wody z czajnika. Na ten tłuszcz co zostanie na patelni wrzucasz pokrojoną w małą kostkę cebulę . Mieszasz cebulę co chwila żeby się nie przypaliła - spalona czarna cebula jest gorzka. Jak cebula będzie już taka złota (ładnie pachnie)to wsyp na to łyżkę mąki pszennej (jakiejkolwiek) i mieszaj to wszystko na patelni co chwila . Po chwili, jak się zacznie mąka robić żółta to wszystko z patelni wrzuć do zupy. Mieszaj zupę jakiś czas. Powinna być dość gęsta. Niech się gotuje na małym ogniu Teraz obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę - ok 2x 2 cm - na oko i wrzucamy ziemniaki do zupy. Dodajemy przyprawy - sporo (garść) majeranku, mielony pieprz, sól do smaku. Mieszamy raz po raz - po 15 minutach zupa gotowa.

Potrzebne przybory:

Spory (3-5) litrów garnek, patelnia, miska do moczenia grochu, nóż, deska, itp.

Uwagi:

Soli dodawaj do smaku na sam koniec gotowania. Lepiej nie dosolić niż przesolić. Każdy sobie dosoli na talerzu.

Czas przygotowania:

Próbuj jak się gotuje groch - jak będzie już miękki dawaj kiełbasę i resztę.

« Powrót