Przepis kulinarny
Chińszczyzna słodko-kwaśna z ryzem Autor: Janopsik   Data: 06.10.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1723
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
3 porcje 25 zł średni 40 min. mało

Składniki:

- 2 piersi z kurczaka, - przyprawa chinska (Kamis) do smaku, - mrożonka chińska (np. Asia lub Hortex), - 2 saszetki ryzu, - szklanka bialego polslodkiego wina, - ocet winny (2 lyzki), - cukier (3 lyzki), - sól, pieprz (do smaku), - olej.

Jak przyrządzić?

1. Przygotowania - warzywa Gotujemy wode z lyzeczka soli, lyzka cukru i lyzka octu winnego. Do niej dodajemy mieszanke chinska i gotujemy przez okolo 7 minut. Odcedzamy i pozwalamy wystygnac na sitku. 2. Przygotowania - ryz Ryz gotujemy w wodzie z sola (nie za duzo soli). Nastepnie ryz z saszetek wsypujemy do naczynia zaroodpornego. Naczynie (nie przykryte) wstawiamy do piekarnika na okolo 10 minut przy temperaturze okolo 125 stopni Celsiusza 3. Danie Kroimy piers z kurczaka na kostki, solimy pieprzymy i dodajemy przyprawy chinskiej (pol lyzeczki). Calosc podsmazamy lekko na woku. Po zmianie koloru miesa na jasniejszy zalewamy winem (szklanka), octem winnym (Lyzka), dodajemy 2 lyzeczki cukru (sol do smaku) i dodajemy gotowe warzywa. Przykrywamy i na delikatnym ogniu doprowadzamy do wrzenia (i przez 3 minuty pozostawiamy na lekkim ogniu).

Potrzebne przybory:

Wok (moze byc jednak gleboka patelnia), sitko, naczynie zaroodporne.

Jak podawać?

Na lekko podgrzamym talerzu kadziemy ryz w formie pierscienia, w centrum dokladamy mieso z wazywami. Lekko polewamy ryz sosem z warzyw i miesa. Smacznego!

Uwagi:

Jako wino polecam biale polslodkie wino (np. Liebfrauenmilch).

Czas przygotowania:

Ryz gotuje sie okolo 20 minut.

« Powrót