Przepis kulinarny
Chili concarne Autor: maciej   Data: 21.11.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=17256
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni 70 min.

Składniki:

2 cebule, 500g mięsa mielonego, papryczka chili, mały koncentrat, czerwona fasola z puszki, mrożona fasolka szparagowa, 2 puszki pomidorów bez skórki lub 6-8 świeżych, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, sól, chyli sypkie, papryka słodka, oliwa, trochę wody, cukier.

Jak przyrządzić?

Cebulę i chili (bez pestek) posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać mięso mielone przyprawić. Gdy mięso będzie już gotowe dodać pomidory, zalać wodą i dusić. Dodać odrobinę koncentratu. W tym czasie nastawić wodę i ugotować fasolkę szparagową (przyprawić szczyptą soli i cukru) tak aby była jeszcze odrobinę twardawa. Gdy część wody w mięsie odparuje wrzucić fasole czerwona i pozostały koncentrat, a po chwili fasolkę szparagową. Przyprawić według uznania.

Jak podawać?

Z ryżem lub bułką.

« Powrót