Przepis kulinarny
Żydowskie knedle do rosołu Autor: Gabi   Data: 27.11.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=17267
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 4 zł średni 20 min. średnia

Składniki:

2 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 szklanki zmielonej macy.

Jak przyrządzić?

Białka oddzielić od żółtek, żółtka ubić trzepaczkami miksera, aż staną się gęste, pianę ubić na bardzo "sztywno", wymieszać lekko z żółtkami, do tego pomału wsypywać zmieloną macę, lekko mieszając. Całość wstawić na 1 godz. do lodówki. Następnie mokrymi rękami formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego /wychodzi ok. 16 - 18 szt., wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować na małym ogniu około 20 min. Podawać z rosołem.

Jak podawać?

Jako dodatek do rosołu.

Uwagi:

Macę można dostać w "Domu chleba". Jest jej kilka rodzajów, ale ja używam "tradycyjnej" czyli bez żadnych dodatków. Aby ją "zmielić", wkładam do woreczka foliowego po 2 płatki i po prostu rozgniatam je wałkiem do ciasta.

« Powrót