Przepis kulinarny
Karp w śmietanie Autor: retsyM   Data: 21.12.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=17326
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni 60 min.

Składniki:

Karp, 500 ml śmietany 30%, 3-4 cebule, sól, pieprz, przyprawa do ryb.

Jak przyrządzić?

Wybieramy rybę pasującą wielkością do brytfanki jaką dysponujemy:) Wypatroszoną rybę bez głowy solimy, pieprzymy i posypujemy przyprawą do ryb, pozostawiamy na kilka godzin lub całą noc. Karpia kroimy w dzwonki i delikatnie obsmażamy na patelni. W garnku gotujemy 500ml śmietany 30% (czerwona łaciate) z 3-4 cebulami pokrojonymi w krążki, obficie solimy i pieprzymy. Gotujemy do zmięknięcia cebuli i zgęstnienia śmietany. Karpia układamy w brytfance i zalewamy śmietaną. Pieczemy 1h pod uchylą pokrywką.

Jak podawać?

W wigilię;]

Uwagi:

Podstawowe wigilijne danie w moim domu.

« Powrót