Przepis kulinarny
Barszcz bialy Autor: alis   Data: 15.03.2009
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=17556
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni min.

Składniki:

Golonka peklowana, liść laurowy, ziele angielskie, cebula, majeranek, marchew, seler, mąka, śmietana, ocet, Vegeta, cukier.

Jak przyrządzić?

Zrobić wywar z peklowanej golonki - potem dodać obrane warzywa, dorzucić listek laurowy, ziele angielskie (około 3 kuleczek) łyżeczka Vegety (trzeba najpierw spróbować wywaru. Peklowana golonka ma już sól w sobie:-)) jak warzywka będą miękkie dodać octu, zrobić zaklepkę z maki i śmietany (to już na oko - zależy jak kto lubi gęstość i kwaśność zupki), a na końcu posypać majerankiem.

Jak podawać?

U mnie w domku zajadymy się barszczem białym z pyzami ziemniaczanymi z mięskiem..... miód w gębie :-)))

Uwagi:

Kiedy goloneczki się podgotują wsadzam je do piekarnika ze startą marcheweczką i podpiekam na brązowy kolorek, podlewam troszkę wywarem (potem robię z niego sosik chrzanowy), do tego kapustka zasmażana, kluseczki lub ziemniaczki i drugie danie gotowe!!!

« Powrót