Przepis kulinarny
Moskole - placki ziemniaczane Autor: Agniecha   Data: 22.03.2009
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=17569
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni 30 min.

Składniki:

1 kg gotowanych ziemniaków, 1 jajko, szklanka mąki, sól, pieprz do smaku.

Jak przyrządzić?

Ugotowane ziemniaki ugnieść z jajkiem i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto nie może być zbyt twarde. Piec albo w piekarniku 180 stopni do momentu zarumienienia się placków bądź na suchej patelni teflonowej posypanej mąką.

Jak podawać?

Podawać z masłem czosnkowym, bryndzą, oscypkiem, śmietaną (kwaśną) i koperkiem bądź jako dodatek do dań mięsnych.

« Powrót