Przepis kulinarny
Danie kubańskie Autor: Tuica   Data: 26.03.2009
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=17579
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 10 zł średni 25-30 min.

Składniki:

1 duża cebula, 1,5 szklanki ryżu, 2-3 parówki, 20-25 dkg pieczarek, pół puszki groszku konserwowego, 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, przyprawy: Vegeta, 1,5 szklanki zagotowanej wody, 2 łyżki oleju.

Jak przyrządzić?

Przygotowanie składników: Cebulę pokroić w kostkę, parówki w pół talarki, pieczarki umyć i pokroić w talarki usmażyć. Gotowanie: Cebulę zeszklić, dodać ryż (surowy). Zeszklić (mały ogień). Wsypać pokrojone parówki, usmażone pieczarki i groszek. Wymieszać dodać koncentrat i łyżkę Vegety. Całość wymieszać i zalać wrzącą wodą. Wymieszać.

Uwagi:

Gotować na małym ogniu pod przykryciem, co jakieś czas mieszając, aby ryż nie przywarł do dna. Ryż ma wchłonąć wodę, jeżeli woda już wsiąknie a ryż dalej będzie twardy. Dolać pół szklanki wody. Jeśli wody będzie za dużo a ryż będzie już gotowy, mieszać cały czas bez przykrycia aż woda odparuje. Smacznego.

« Powrót