Przepis kulinarny
Kapusta z grochem Autor: OLO   Data: 26.03.2009
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=17581
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni 180 min.

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej, 400g grochu połówki, 200g boczku wędzonego, 2 cebule, 1 łyżka mąki, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, pieprz, sól.

Jak przyrządzić?

Groch moczyć przez około 4 godz., a następnie ugotować do miękkości. W oddzielnym garnku ugotować kapustę do miękkości, dodać ziele angielskie, liście laurowe i połączyć z grochem. Doprawić pieprzem i solą. Boczek pokroić, podsmażyć i wyjąć, a na tłuszczu usmażyć posiekaną cebulę. Dodać mąkę, wymieszać, rozprowadzić z 4 łyżkami wody i połączyć z kapustą i grochem. Gotować jeszcze ok. 10 minut. Podawać z podsmażonym boczkiem.

« Powrót