Przepis kulinarny
Naleśniki z cukinią Autor: Sekutnica   Data: 19.04.2009
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=17643
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
8 średni min.

Składniki:

1,5 średniej cebulki, 1 nieduża cukinia (jeśli młoda - może być ze skórką), 3 jajka do farszu + jajka do ciasta na naleśniki, torebka ryżu, przyprawa ziarenka smaku Winiary lub inna podobna, intensywny w smaku ser typu parmezan (ja używałam już sproszkowanej mieszanki w torebkach o nazwie President Corregio) niecałe 100 g, oliwa do smażenia, mąka, mleko.

Jak przyrządzić?

Cebulkę kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. W tym czasie wrzucamy jajka do wrzątku i gotujemy na twardo. Do wrzątku do drugiego garnka wrzucamy torebkę ryżu i gotujemy do miękkości. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę cukinię. Ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę. Kiedy ryż się ugotuje, wrzucamy go razem z jajkami i cukinią na patelnię do cebulki. Dusimy pod przykryciem niecałe 15 minut, wcześniej dodajemy pół łyżki przyprawy i szczyptę pieprzu, przygotowujemy w międzyczasie ciasto na naleśniki - ja robię je na oko mieszając 2 jajka z kilkoma łyżkami mąki i mlekiem, dodając kilka kropli oliwy. Do farszu po zdjęciu patelni z ognia dodajemy ser. Farsz nakładamy na przygotowane naleśniki i zwijamy jak nam wygodnie :) Podaję z sosem "cztery sery".

Potrzebne przybory:

2 garnki, patelnia, talerze.

Czas przygotowania:

Najbardziej czasochłonne jest smażenie naleśników, reszta idzie szybko ze względu na to, że ciągle trzeba coś robić :)

« Powrót