Przepis kulinarny
Chłodnik - zupa krem z awokado Autor: Marza   Data: 15.05.2009
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=17688
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 15 zł średni 30 min. mała

Składniki:

2 dojrzale średniej wielkości awokado, bulion (kostka rosołowa warzywna) - ok. 1 litra, 2 cytryny, zielone lub żółte curry, śmietana słodka deserowa.

Jak przyrządzić?

Gotujemy bulion, odstawiamy do wystygnięcia i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut (można to zrobić też poprzedniego dnia) w każdym razie musi być zimny. Obieramy awokado, wyjmujemy pestkę i wrzucamy do blendera - miksujemy dodając bulionu, cały czas zachowując postać zupy kremu, dodajemy pół słoika curry (można też smakowo więcej lub mniej, po prostu próbujemy) i wyciśnięty sok z całej cytryny bez pestek, oczywiście wylewamy do miski szklanej i wstawiamy do lodówki albo od razu podajemy.

Potrzebne przybory:

Blender, garnek, miska, salaterki, łyżka.

Jak podawać?

Do salaterki nalewamy zupę, musi mieć konsystencję kremu, na wierzch dajemy łyżkę śmietany i plasterek cytryny ze skórką. Wygląda pięknie a smakuje jeszcze lepiej.

« Powrót