Przepis kulinarny
Chłodnik truskawkowy Autor: Fifik   Data: 16.06.2009
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=17739
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni 20-30 min.

Składniki:

2 litry wody, 0,5 kg truskawek, cukier, sól, skrobia ziemniaczana, makaron.

Jak przyrządzić?

Do 2 litrów zimnej wody w garnku włożyć obrane truskawki. Zagotować, aż truskawki nie zrobią się "sinoczerwone". Podczas gotowania do smaku dodać cukier (około 7-8 dużych łyżek) i szczyptę soli. Aby zaciągnąć zupę, należy 3 czubate łyżeczki mączki ziemniaczanej rozpuścić w wodzie w osobnym kubku lub szklance, po czym ciągle mieszając powoli wlać do zupy. W osobnym garnku ugotować makaron, który później można wrzucić do zupy.

Potrzebne przybory:

2 garnki i to wszystko.

Jak podawać?

Na zimno. Jest dobra w towarzystwie naleśników.

Uwagi:

Można poczekać, aż makaron w zupie się nasyci i jeszcze bardziej zmięknie.

« Powrót