Przepis kulinarny
Kawa piernikowa Autor: agatka16   Data: 27.06.2009
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=17758
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni 10 min. średnia

Składniki:

kawa rozpuszczalna, cukier waniliowy, mleko, kakao, cynamon, przyprawa do piernika.

Jak przyrządzić?

Na początku gotujemy wodę w czajniku i zalewamy dowolną ilość kawy. W garnuszku (lub kubku metalowym) gotujemy mleko. Gdy się zagotuje, dodajemy łyżkę kakao i dosypujemy pół opakowania cukru waniliowego, pół łyżeczki przyprawy do piernika i pół łyżeczki cynamonu, całość miksujemy i zostawiamy jeszcze na moment na ogniu. Pozostałą połowę cukry waniliowego dodajemy do zaparzonej kawy. Ugotowane mleko wlewamy do kawy. Smacznego.

Potrzebne przybory:

Garnuszek lub kubek metalowy.

Jak podawać?

W filiżankach, kubkach, szklankach.

Uwagi:

Można udekorować kawę cynamonem lub startą czekoladą.

« Powrót