Przepis kulinarny
Ogórki-pikle w zalewie musztardowej Autor: Ludwik   Data: 29.07.2009
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=17817
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni 7-10 min.

Składniki:

ogórki, zalewa: 1/2 szklanki octu, 4 szklanki wody, 1 szklanka cukru, 3 łyżki soli, 5 łyżek musztardy sarepskiej.

Jak przyrządzić?

Ogórki obrać ze skórki, pokroić na 4 wzdłuż, włożyć do słoiczków. Dorzucić 3 ziarnka ziela angielskiego i 1 liścia laurowego do każdego słoiczka. Zalewa: składniki wlać do garnka, podgrzać trochę do dobrego rozpuszczenia cukru i musztardy. Zalać przygotowaną zalewą. Słoiczki gotować w dużym garnku około 7-10 minut w zależności od wielkości słoika.

« Powrót