Przepis kulinarny
Chilli concarne Autor: amelia   Data: 10.08.2009
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=17835
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 30 zł średni 45 min.

Składniki:

Puszka czerwonej fasoli, osiem pomidorów lub puszka pomidorów, 500 g mięsa wołowego, bekon (może być boczek), zielona papryczka chilli, duża cebula, sól, pierz, kminek mielony (cumin), proszek chilli łagodny lub pikantny w zależności od upodobań.

Jak przyrządzić?

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju. Cebula powinna się dobrze przypalić. Dodajemy pokrojony w kostkę bekon, chilli (pokrojone, bez gniazda nasiennego) i mięso i podsmażamy dalej. Kiedy mięsko jest usmażone, wrzucamy fasolę i pomidory, uprzednio obrane ze skórki, pokrojone i z wydrążoną końcówką:) Dolewamy troszkę wody aby potrawa mogła się swobodnie dusić. Na koniec dodajemy sól, pieprz, proszek chilli i cumin w zależności od upodobań.

Jak podawać?

Smakuje super z ryżem, frytkami ale najlepiej w tortilla wrap (chilli concarne buritos).

Czas przygotowania:

Im cebulka będzie bardziej przypalona, tym kolor potrawy będzie ładniejszy. Całość nie powinna być blada.

« Powrót