Przepis kulinarny
Pieczona cukinia Autor: MoiSeul   Data: 31.08.2009
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=17863
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni 10-15 min. niska

Składniki:

Cukinia (ilość dowolna), świeży szpinak (odpowiednio dużo), czosnek, pomidorki koktajlowe, skruszony parmezan, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Cukinię kroimy w długie paski (ok. 5 mm grubości) i układamy obok siebie w wysmarowanym oliwą naczyniu. Szpinak kroimy jak najdrobniej (można zmielić). Do miseczki wyciskamy 2-3 ząbki czosnku, wrzucamy posiekany szpinak, mnóstwo parmezanu (powinien przeważyć w ilości), dodajemy ok. 2-3 łyżki oliwy (aby połączyć składniki), odrobinę soku z cytryny i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wymieszany szpinak kładziemy na plastry cukinii, wykorzystując ok. połowę "farszu". Pomidorki koktajlowe kroimy bardzo drobno (wręcz na ósemki) i układamy je wygodnie na cukiniach. Nakładamy resztę farszu posypując go z grubsza dodatkowo parmezanem. Wstawiamy do gorącego piekarnika na około 10-15 minut. Smacznego!

Potrzebne przybory:

Piekarnik, naczynie do pieczenia - najlepiej jednorazowe, aluminiowe, miseczka, nóż, łyżka.

Jak podawać?

Ja zajadam z chlebem lub zupełnie bez niczego.

Uwagi:

Do podkreślenia smaku można dodać kilka oliwek.

Czas przygotowania:

Długość pieczenia zależy od wybranego naczynia.

« Powrót